BIOGRAFIE

Anna Giovanna Pardo Canedo
(Cochabamba, Bolivia)

begon haar muzikale studies op 8-jarige leeftijd in het Instituut Eduardo Laredo waar zij pianoles kreeg van prof. L. Bethi Matienzo, die haar ook introduceerde in de zangwereld, en later van Natalya Shakhmatova. Van 2000 tot 2004 studeerde zij klassieke zang bij Elizaveta Vorojeikina. Zij behaalde haar secundair- en kunstdiploma in 2003 met specialisatie in Zang en Piano.

 

In 2004 won Anna Pardo de eerst prijs in de Nationale Zangwedstrijd "Das Lied" georganiseerd door het Goethe Instituut in La Paz-Bolivia. 

 

Tussen 2005 en 2011 studeerde zij Klassieke Zang aan het Koninklijk Conservatorium Gent bij Gidon Saks, Marcos Pujol en Evelyne Bohen. In 2011 behaalde ze er met onderscheiding haar Masterdiploma Klassieke Zang en won er de Alfred Aerens prijs als meest verdienstelijke zangstudent van het Conservatorium.

Ze  volgde masterclasses bij Claudio Desderi, Helen Donath, Teresa Berganza, Helmut Deutsch, François Le Roux, Giancarlo del Monaco, Jennifer Hamilton, Michael Spyres, Ubaldo Fabbri, Andrew Kennedy en Tom Krause.

Ze nam deel aan verschillende projecten in Europa. Ze werkte samen met o.a. Dick van der Harst, Sandra Lammens, Andrew Wise, Marc M. De Smet en Guy Penson. Ze nam ook deel aan de opname van een gastronomisch-muzikaal project in samenwerking met het wereldbefaamde 

Mugaritz in Spanje (2010). Ze zong als soliste ook onder leiding van Dirk Brossé, Michel Tilkin, Henk Soenen en James Halliday. Met Arte Vocaleo.l.v. Erika Pauwels, zong ze in verschillenden concerten, o.a. in de Vlaamse Opera van Gent. In Bolivia gaf ze verschillende concerten, o.a. met het Symfonisch Orkest van Cochabamba o.l.v. Giovanni Silva, Augusto Guzmán en in de BachFest Cochabamba met Elizabeth Schwimmer.

 

Als studente van het Conservatorium Gent maakte ze deel uit van verschillende opera uitvoeringen; producties van het gezelschap Scoppio di Vesuvio onder de regie van Gidon Saks. Ze was er te zien als "second lady" in'Dido and Aeneas' van Henry Purcell , “Monica” in ‘The Medium’ van Gian Carlo Menotti (2009), als “Poppea” in L’incoronazione di Poppea’ van Claudio Monteverdi (2010) en als “Despina” in ‘Cosi fan tutte’ van W.A. Mozart (2011).

 

In South Creacke (Engeland) vertolkte ze “Euridice” in de opera ‘ L’Orfeo’ van Claudio Monteverdi, een project van de vzw Yorke Trust, onder de regie van Jennifer Hamilton (2011).

 

Ze vertolkte ook de rol van "Olympia" in de opera 'Les contes D'Hoffmann' van Jacques Offenbach, productie van Idée Fixe met optredens in Luik, Namen, La Hulpe and Deinze (2012). Ze vertolkte ook “Christel” in de operette ‘Der Vogelhändler’ van Carl Zeller, project van De Spil in Roeselare (2012).

 

In 2013 was zij er te zien als “Adina” in ‘Elisir d’amore’ van G. Donizetti en als “Clorinda” in ‘Cenerentola’ van G. Rossini, beide in Madrid onder de regie van Giancarlo Del Monaco.

 

Haar laatste hoofdrol was “Mena” in ‘Le sans papier’ (2015/2016) , een hedendaagse kameropera van de Belgisch componist  Willy Soenen.

 

Ze studeerde aan de Escuela Superior de Música Reina Sofía in Madrid van 2012 tot begin 2014, met Tom Krause † als hoofddocent, Manuel Cid en Ryland Davies. In juni 2013 kreeg ze, van de Majesteit Koningin Sofia, de Prijs als meest verdienstelijke zangstudent van de school. Ze volgde ook zangles bij Catherine Vandevelde.

 

Anna's huidige vocal coach is de bekende sopraan en coach Lena Lootens. Anna werkt ook samen met de Engelse pianist, dirigent en componist Andrew Wise, de Spaanse pianist Ángel Cabrera en Belgische pianiste en componiste Sandra Lammens. Anna is ook sopraan bij het Warped Time Ensemble sinds 2012.

Ze was finaliste in de International Singing Competition Colmenar Viejo in 2013 en halvefinalist in de Koningin Elisabeth Wedstrijd 2014.